inleiding | reisverhaal | gastenboek | menu
begin reisverhaalvorige paginavolgende pagina

 

25 augustus 2003

Vanmorgen worden we met een lekker zonnetje wakker. Weer geen wolk aan de hemel te zien. Na het ontbijt loopt Jeroen naar de receptie van de camping om te informeren naar fietsverhuur mogelijkheden in de omgeving. In vijf minuten is hij alweer terug met de mededeling dat de camping zelf ook fietsen verhuurt en of ik gelijk mee wil lopen om er eentje uit te zoeken. Zo staan er dus even later twee fietsen bij de tent en zijn we klaar om het eiland per fiets te gaan verkennen.

Onze fiestroute voor de dag.

De geplande route is als volgt: vanaf de camping in Le-Bois-Plage-en-Ré via Sainte Marie naar Rivedoux, vervolgens naar La Flotte, daarna naar Saint Martin en dan weer terug naar de camping.

Een fietsroute van ruim vijfentwintig kilometer. Niet echt een lange route maar nu hebben we tenminste voldoende tijd om ook rond te wandelen en voor het verkennen van de verschillende dorpjes.Tegen elf uur rijden we op de fiets van de camping af richting de brug tussen Ile de Ré en La Rochelle. Ile de Ré is een echt fietseiland met zijn vele speciaal aangelegde fietspaden. Echt ideaal. In Rivedoux stoppen we bij een kleine supermarkt voor een fles water en een kleine kaascake (locale specialiteit). Bij de vuurtoren van Rivedoux, vijf minuten verder fietsen, houden we vervolgens een kleine picknick met het koele water en de kaascake. Hier vandaan hebben we een mooi uitzicht op het dorp en de zee.

Na de pauze fietsen we weer verder. We gaan langs de kust richting La Flotte. Onderweg, net voorbij de voorbij de vuurtoren, stop ik nog even om de onderstaande panorama foto te nemen. De fietsroute naar La Flotte loopt tussen de huizen en de zee door naar het bos verderop.

Via de route door het bos komen we al snel aan in La Flotte. Niet zo vreemd, want de weg tussen Rivedoux en La Flotte is nog geen zes kilometer lang, maar wel een leuke weg door de afwisseling van zee en bos.

Het kleine dorpje La Flotte aan de kust van Ile de Ré was in de vorige eeuw de vertrekplaats van de tonijnvissers. In het voorjaar lag de haven vol met honderden kleine bootjes. In de 16e en 17e eeuw kwamen hier ook veel schepen uit Spanje, Engeland en de Nederlanden voor zout en brandewijn. Vandaag de dag is de sfeer van de haven veel rustiger met vele pleziervaartuigen. De witgeschilderde huizen rondom de haven maken het plaatje helemaal af.

Bezienswaardigheden in La Flotte naast de haven zijn de kleine overdekte middeleeuwse markt, de ruïnes van de Abbaye des Châteliers en de kerk van Sainte Cathérine (beide uit de 12e eeuw).

Meer info: www.laflotte.fr (Frans)

In La Flotte parkeren we de fietsen en verkennen we het dorp verder te voet. Als eerste lopen we naar de gezellige haven. Deze doet met de vele terrasjes eromheen erg idyllisch aan. Daarna gaan we op zoek naar de middeleeuwse markt. Deze markt schijnt dagelijks open te zijn, maar dus niet op de dag dat wij er zijn... of misschien zijn we alweer te laat. Geen markt dus, maar het is in ieder geval leuk om door de smalle straatjes te lopen zonder te weten wat we om de volgende hoek gaan tegenkomen.

Wanneer we uitgekeken zijn, zoeken we de fietsen weer op. Even later rijden we richting Saint Martin, de hoofdstad van Ile de Ré. Met het mooie weer dat we vandaag hebben (strakblauwe lucht en een zacht briesje) is het heerlijk fietsen. Zelfs Jeroen vind het leuk. Bij het naderen van Saint Martin zijn de vestingwerken die rondom de stad liggen al goed te zien. We rijden door een poort de kleine stad binnen.

Saint Martin is de historische hoofdstad van Ile de Ré. Rondom de kleine stad liggen 17e eeuwse vestingwerken gebouwd door Vauban. De enige toegang tot de stad waren twee poorten, namelijk de Portes de Toiras en de Porte des Campani, waar tegenwoordig slechts nog resten van over zijn.

Net als in de andere havens van Ile de Ré liggen er tegenwoordig in de haven van Saint Martin vele kleine pleziervaartuigen en vissersbootjes. Samen met de vele terrasjes maakt dat de haven een gezellige trekpleister. Ook de kerk van Saint-Martin, Le Grand-Fort, is het bekijken waard. Tegenwoordig heeft Saint Martin 2670 inwoners, waarmee het niet veel groter is dan de dorpen La Flotte en Ars-en-Ré in de omgeving.

De haven van Saint Martin.

We fietsen nog wat langs de vestingsmuren van de kust en rijden daarna het centrum in. Hier zetten we de fietsen weer aan de kant en lopen we vervolgens door het centrum. Al snel komen we enkele leuke, kleine antiek en prullaria winkeltjes tegen om even in rond te snuffelen. Ook de haven is snel gevonden. Deze is een stuk groter dan in La Flotte, maar wel net zo gezellig. In het hoogseizoen is het hartstikke druk bij de terrasjes langs de haven, maar zo eind augustus vinden we snel een plekje. Heerlijk om op een terrasje met een koel drankje in de hand de andere toeristen en lokale bewoners te bekijken.

Vanaf de ingang van de haven kun je de kerk van Saint Martin zien staan. Het donkere bouwwerk steekt een aardig eind boven de rode daken van de huisjes uit. Omdat we de kerk wel van dichtbij willen bekijken, lopen we vanaf de haven naar de kerk. Op het moment dat je tussen de huizen doorloopt, kun je de kerk maar af en toe zien, dus is het af en toe lastig om te bepalen welke straat we precies in moeten om bij de kerk uit te komen. Na een korte wandeling vinden we de kerk dan toch in het midden van een klein pleintje. Het is een mooie kerk, waarvan vooral de torenklok opvalt. Deze is namelijk versierd met een knap staaltje groen geverfd houtsnijwerk.

De kerk van Saint Martin. In de kerk van Saint Martin.

Op weg terug naar de fietsen lopen we weer langs de haven en eten we een welverdiend ijsje... de eerste van deze vakantie. Inmiddels is het ook wel tijd geworden om weer verder te gaan. We pakken de fiesten weer en rijden vanaf Saint Martin terug naar de camping. Nu we tegenwind hebben, is het helaas goed te merken dat de wind flink aanwakkert tegen het einde van de middag. Tegen de tijd dat we op de camping aankomen is het alweer zes uur.

Na z'n dag vol activiteiten hebben we weinig zin om ons te haasten met het doen van boodschappen voor het avondeten, dus halen we lekkere franse frietjes bij de snackbar van de camping.


begin reisverhaalvorige paginavolgende pagina