inleiding | reisverhaal | gastenboek | menu
begin reisverhaalvorige paginavolgende pagina

 

23 augustus 2003

Het is zaterdag 23 augustus en onze vakantie kan beginnen. We rijden rond drie uur met een vol bepakte auto van huis weg en hebben dan zo'n 900 kilometer rijden voor de boeg. Het was ook eigenlijk de bedoeling om 's ochtends al te vertrekken, maar doordat we niet echt veel vantevoren geregeld en opgezocht hebben is dat plan alvast niet door gegaan.

Helaas begint deze eerste vakantiedag niet geheel vlekkeloos, want naast dat we een paar uurtjes later van huis gegaan zijn, krijgen we één en al files en wegwerkzaamheden. Afgesloten rijbanen en knipperende vijftig kilometer bordjes halen de snelheid er wel erg uit. Wanneer we de grens tussen België en Frankrijk passeren schiet het eindelijk weer een beetje op. Om toch wat verloren tijd in te halen besluiten we 's nachts door te rijden. Het is wel jammer dat het tegen tienen alweer donker begint te worden en je dus niet meer zoveel ziet van de omgeving. De eerste grote bergen gaan dus onopgemerkt aan ons voorbij.

Rond middernacht stoppen we toch op een parkeerplaats aan de snelweg om een paar uurtjes te slapen. We zijn nu namelijk zo'n twee uurtjes rijden van La Rochelle vandaan, maar daar midden in de nacht aankomen heeft weinig zin. Echt comfortabel slapen in de auto is het niet, dus ik ben blij dat we rond half vijf weer gaan rijden. Het is lekker rustig op de weg en we genieten volop van de omgeving. Al snel zijn we in de buurt van La Rochelle. We besluiten niet te stoppen en rijden gelijk door naar Ile de Ré.

Ile de Ré, oftewel het eiland Ré, is ruim vijfentwintig kilometer lang en tussen de honderd meter en vijf kilometer breed. Oorspronkelijk waren het vier eilandjes (St.Martin, Loix, Ars en Les Portes) gescheiden door nauwe kanalen. Deze kanalen zijn geleidelijk dichtgegroeid, waardoor er zich zoutmoerassen ontwikkelden. Tot het einde van de 19e eeuw was zout het belangrijkste product van het eiland. Tegenwoordig is Ile de Ré meer bekend om z'n uitstekende oesters.

Ré wordt ook wel 'La Blanche' genoemd, naar de vele witte huizen op het eiland. Door de brede zandstranden, de mooie en schone zee, de pittoreske vissersdorpjes met haventjes en de oude cultuur is Ile de Ré sterk in trek bij vakantiegangers. De bevolking stijgt in de zomermaanden wel tot het twintigvoudige. Ook het zachte klimaat, door invloed van de warme golfstroom, maakt het eiland aantrekkelijk. Het aantal uren zon per jaar ligt hier gelijk aan de rivièra, namelijk zo'n 2600 zonuren per jaar (ter vergelijking, in Nederland hebben we minder dan 1500 zonuren per jaar).

Meer info: www.iledere.fr (Frans)begin reisverhaalvorige paginavolgende pagina