inleiding | reisverhaal | route | reisinformatie en tips | gastenboek | menu

 

reisinformatie en tips

Ga je ook naar Canada? Dan hebben wij hier wat handige, algemene reisinformatie en tips voor een goede voorbereiding van je vakantie.

Klimaat
Beste reisperiode
Geld
Nationale feestdagen
Tijdsverschil
Electriciteit
Budget tips
Reisdocumenten
Bagage
Vliegvelden
Rijbewijs
Camper of auto?
Wegenkaart
Brandstof
Verkeersregels
Provinciale en nationale parken
Campings
Teruggave GST/HST belastingen
Algemene reisinformatie en links

Disclaimer
Klimaat

Omdat Canada zo'n uitgestrekt land is, varieert het klimaat sterk. Het weer is in West-Canada het beste in juli en augustus, als de temperatuur tot rond de 25 graden Celsius kan stijgen. Het begin van de lente en het eind van de herfst zijn het droogst.

De westkust van British Columbia heeft in ieder geval het mildste klimaat. De warme zeestroom van de Stille Oceaan zorgt voor een gematigd zeeklimaat met droge en warme zomers. Vancouver wordt door de hoge bergen beschermd tegen de extreme kou uit het noorden. De temperatuur zakt hierdoor zelden onder de nul graden. De koele wind vanuit zee zorgt er weer voor dat het ook nooit extreem warm wordt, maar hoe verder landinwaarts hoe warmer het wordt. Langs de westkust bevindt zich een smalle strook met een gematigd regenwoudklimaat. Plaatselijk kan hier tot zo'n 4000 millimeter per jaar aan neerslag vallen.

In het noordoosten van British Columbia zijn de winters lang en koud, met veel sneeuw. De temperatuur daalt hier soms tot onder de -40 graden Celsius. In de Canadese Rocky Mountains in het oosten van British Columbia heerst een bergklimaat. De temperaturen liggen hier een stuk lager dan aan de westkust. De winter is er streng en sneeuw kan tot ver in mei blijven liggen. Alleen in de maanden juni, juli augustus vind je hier echt zomerweer met temperaturen tussen de twaalf en negentien graden.

In zuiden van British Columbia en in Alberta, waar de Canadese Rockies vrij plotseling overgaan in de vlakke prairies, heerst een extreem landklimaat. In het noorden gaat dit samen met een koele zomer en in het zuiden met een warme zomer. Direct achter de bergen is de lucht vaak helder, doordat de wolken inmiddels hun lading hebben gelost. Meer dan 400 millimeter regen per jaar valt hier niet.

Gemiddelde temperatuur voor Vancouver, Kamloops, Calgary en Banff

Meer informatie:
Vereniging voor Weerkunde en Klimatologie - Uitgebreide informatie over het klimaat van Canada

top  


Beste reisperiode

Een beste reisperiode is er eigenlijk niet echt. Elke periode heeft zo zijn eigen voor- en nadelen, maar over het algemeen genomen is de meest ideale periode van halverwege mei tot eind september.

Wij zijn in het voorseizoen (maart, april, mei) gegaan. Het is dan op de weg, de camping en ook bij bezienswaardigheden nog lekker rustig. Geen ladingen toeristen die de rust verstoren. En vaak kun je profiteren van de lagere prijzen op toegangskaarten en privé campings. Statistisch gezien valt er in mei trouwens het minste neerslag. Maar in deze periode moet je er wel rekening mee houden dat nog niet alle wegen, wandelroutes, campings en bezienswaardigheden open zijn, zeker niet in de omgeving van de Rocky Mountains, omdat daar nog veel sneeuw ligt. Meestal is vanaf Victoria Day (maandag voor 25 mei), oftewel het 'May long weekend', alles open. De kans op het zien van beren is in deze lentemaanden een stuk groter, want ze zijn, net uit hun winterslaap, actief op zoek naar eten. Ook zijn er veel jonge dieren te zien en staan in de Okanagan Valley veel fruitbomen schitterend in bloei.

Er is een reden waarom het hoogseizoen (juni, juli, augustus) het hoogseizoen is: goed weer, vele evenementen en alle bezienswaardigheden en wegen zijn open. Een populaire periode dus, waardoor je wel meer te maken krijgt met volgeboekte hotels, rijen voor kassa's en de hoogste tarieven. Ook campings lopen tegen het einde van de ochtend al vol, dus maak tijdig een reservering. Het hoogseizoen is de meest ideale tijd voor een bezoek aan de Rocky Mountains, want dan zijn alle autowegen en wandelpaden eindelijk sneeuwvrij en toegankelijk. Wil je echt kamperen met een tent, dan is het hoogseizoen je enige optie. In het voor- en najaar is kamperen vaak verboden, omdat een tentdoek geen bescherming biedt tegen wilde dieren zoals beren.

Het naseizoen (september, oktober, november) is weer net zo rustig als het voorseizoen. Maar vanaf Labour Day (eerste maandag in september) zullen veel bezienswaardigheden en campings weer dicht gaan voor de winter. De bossen krijgen steeds meer hun schitterende herfstkleur. In deze periode zijn er veel elanden te zien met inmiddels volgroeide geweien. Met veel geluid gaan ze op zoek naar een partner. Beren zullen zich nu minder laten zien. Voor het maken van mooie natuurfoto's is de late zomer ideaal.

Het laagzeizoen (december, januari, februari) wordt gevormd door de koude en natte wintermaanden. De dagen worden steeds korter, wat vooral in de bergen goed te merken is. De meeste campings zullen gesloten zijn. Voor de wintersport zijn de condities in Canada ideaal met veel poedersneeuw. Whistler krijgt 's winters zo'n drie meter sneeuw en ook in Sunshine Village bij Banff valt veel sneeuw. In Vancouver en de westkust komt de temperatuur zelden beneden nul, dus is het verkennen van deze omgeving ook in dit seizoen nog goed te doen.

top  


Geld

De valuta in Canada is de dollar, om precies te zijn de Canadese dollar (CAD). Bankbiljetten zijn er in coupures van 5, 10, 20, 50, 100, 500 en 1000 dollar. Verder zijn er munten van 1, 5 (nickel), 25 (quarter) en 50 cent en van 1 en 2 dollar. De één dollar munt wordt loonie genoemd naar de fuut die erop afgebeeld is.

Canadees geld

De koers van de Canadese dollar hangt nauw samen met de koers van de Amerikaanse dollar (USD), maar ligt doorgaans lager. Dit betekent dat Canada ten opzichte van Amerika een goedkopere vakantiebestemming is. In vergelijking met Nederland is het prijsniveau iets hoger. Vaak kun je in Canada ook met Amerikaanse dollars betalen op een één-op-éénbasis, maar omdat deze meestal meer waard zijn, kun je ze beter bewaren voor een volgende vakantie, of natuurlijk wisselen bij de bank. Surf naar het GWK om de actuele koersen te zien of gebruik hun handige koersconverter.

Een creditcard is bijna een must om te reizen op het Noord-Amerikaanse continent en dus ook in Canada. Ze worden vrijwel overal geaccepteerd, ook voor kleine betalingen. Vaak is een creditcard ook noodzakelijk om hotelreserveringen te maken of een auto te kunnen huren. Overweeg een tweede creditcard mee te nemen met een laag krediet die je alleen gebruikt voor het maken van reserveringen e.d.

Geld pinnen kan bij de vele geldautomaten (ATM) met de meeste bankpassen, giromaatpassen of creditcards. Vaak is het ook mogelijk om geld te pinnen in supermarkten, grote winkels en restaurants. Zeker handig, maar een stuk duurder dan de geldautomaten van de bank. Om geld op te nemen met je creditcard heb je wel een pincode nodig. Travellers cheques (American Express of Thomas Cook) kun je inwisselen bij een Canadese bank. Eurocheques worden nergens geaccepteerd.

Het is handig om een voorraadje loonies en quarters op zak te houden, want je hebt ze vaak nodig voor de douche, de wasmachine, de telefoon en allerlei andere automaten.

Hou er rekening mee dat wanneer je in Canada iets koopt, de federale belastingen doorgaans niet in de vermelde prijs inbegrepen zijn. Je moet er dus altijd 7% bijtellen aan GST (Goods and Services Tax). Soms komt er ook nog de PST (Provincial Sales Tax, ook wel Social Service Tax genoemd) bovenop van tussen de 7,5% en 10%.

top  


Nationale feestdagen

Canada heeft veel dezelfde feestdagen als Nederland, maar ook enkele andere. Daarnaast hebben de verschillende provincies nog eigen feestdagen.

1 januari

Nieuwjaarsdag, net als in Nederland.

maart/april

Goede Vrijdag en Paasmaandag, net als in Nederland.

maandag voor 25 mei

Victoria Day, geboortedag van Queen Victoria, dus een soort koninginnedag.

1 juli, tenzij zondag, dan 2 juli

Canada Day, de verjaardag van Canada.

eerste maandag in september

Labour Day, Canadese en Amerikaanse Dag van de Arbeid.

tweede maandag in oktober

Thanksgiving Day, een bedankt-voor-alles dag met véél eten.

11 november

Remembrance Day, herdenkingsdag voor de slachtoffers van de Eerste en Tweede Wereldoorlog, op deze dag werd in 1918 de wapenstilstand getekend die een einde maakte aan de Eerste Wereldoorlog.

25 december

Eerste Kerstdag, net als in Nederland.

26 december

Boxing Day, net als in Nederland (alleen noemen wij het Tweede Kerstdag).

Naast de nationale feestdagen hebben de verschillende provincies ook nog eigen feestdagen. British Columbia heeft een provinciale feestdag op de eerste maandag van augustus, namelijk British Columbia Day. Alberta heeft twee provinciale feestdagen, namelijk Alberta Family Day op de derde maandag van februari en Heritage Day op de eerste maandag van augustus.

top  


Tijdsverschil Tijdverschil

Er zijn meerdere tijdzones in Canada. In West-Canada gelden de Mountain Standard Time (MST) en Pacific Standard Time (PST). MST is zeven uur vroeger dan Greenwich Mean Time (GMT) en acht uur vroeger dan Central European Standard Time (CET), oftewel Nederlandse tijd. PST is acht uur vroeger dan GMT en negen uur vroeger dan CET.

Onderstaande tabel maakt de vorige alinea vol afkortingen hopelijk wat duidelijker. Als je dus tijdens je vakantie in West-Canada wilt bellen naar familie/vrienden in Nederland, of als je vanuit Nederland naar iemand in West-Canada wil bellen, kijk dan eerst even of je elkaar niet wakker belt. Is wel net zo fijn, vooral voor degene die op vakantie is. :-)

Nederland
en België

MST

PST

00:00

16:00

15:00

01:00

17:00

16:00

02:00

18:00

17:00

03:00

19:00

18:00

04:00

20:00

19:00

05:00

21:00

20:00

06:00

22:00

21:00

07:00

23:00

22:00

08:00

00:00

23:00

09:00

01:00

00:00

10:00

02:00

01:00

11:00

03:00

02:00

12:00

04:00

03:00

13:00

05:00

04:00

14:00

06:00

05:00

15:00

07:00

06:00

16:00

08:00

07:00

17:00

09:00

08:00

18:00

10:00

09:00

19:00

11:00

10:00

20:00

12:00

11:00

21:00

13:00

12:00

22:00

14:00

13:00

23:00

15:00

14:00
    

nacht

    

dag
PST

grootste deel van British Columbia, tot aan Kootenay Lake

MST

heel Alberta en klein deel van British Columbia (ten oosten van Kootenay Lake, o.a. de plaatsen Creston, Cranbrook, Golden, Invermere, Fort Nelson)

Zomertijd (daylight saving time) wordt in het hele gebied aangehouden, behalve in het uiterste noordoosten van British Columbia. Op de eerste zondag van april wordt de klok een uur vooruitgezet en deze wordt weer teruggezet op de laatste zondag van oktober, dus net als in Nederland.

top  


Electriciteit Canadese stekker

Heel Noord-Amerika gebruikt een netspanning van 110-120 volt met een frequentie van 60 Hz. Gewone stekkers hebben twee platte pootjes en geaarde stekkers hebben ook een derde ronde poot. Voor de meeste Europese elektrische apparaten heb je dus een adapter en transformator nodig. Sommige apparaten kunnen echter ook op 110 volt ingesteld worden.

Een camper heeft tegenwoordig vaak twee accu's. Eentje voor voorin en een voor achterin. De stopcontacten in de camper werken alleen als de camper is aangesloten op het electriciteitsnetwerk.

top  


Budget tips

Eén van de lastigste onderdelen bij de planning van een camperreis is het vaststellen van het reisbudget. Zo'n campervakantie is natuurlijk duurder dan een weekje in een hutje op de hei. De kosten gaan hem vooral zitten in vliegticket, camperhuur, kilometervergoeding, brandstof en camping.

Maar meer uitgeven dan nodig wil natuurlijk niemand, dus zo hou je de kosten een beetje in toom:

 • door vroeg te boeken; hierbij heb je vaak een vroegboek korting (early bird) op het vliegticket en de camperhuur
 • door offertes te vergelijken van verschillende reisbureau's; het prijsverschil kan behoorlijk groot zijn, dus het loont echt wel de moeite
 • door buiten het hoogseizoen te gaan; camping en attracties hanteren vaak lagere tarieven in het voor- en naseizoen (shoulder season)
 • door zelf te koken in plaats van elke keer een restaurant in te duiken; een camper heeft een prima keukentje en vaak ook nog een oven of magnetron en er zijn supermarkten in overvloed, dus mogelijkheden genoeg
 • door te overnachten op provinciale parken; omdat daar minder faciliteiten zijn, ligt de prijs voor een overnachting ook een stuk lager dan op privé campings
 • door de brandstofprijs in de gaten te houden; deze kan van pomp tot pomp en van plaats tot plaats verschillen en met de hoeveelheden die een camper verbruikt, loopt die paar centen prijsverschil al snel op tot enkele dollars per tankbeurt
 • door contant geld alleen te pinnen bij geldautomaten van een bank; het kan vaak ook in winkels en supermarkten, maar daar betaal je extra kosten voor de service
 • door het bellen met familie en vrienden in Nederland te beperken; verstuur in de plaats daarvan bijvoorbeeld een e-mail (vaak gratis vanuit een bibliotheek) of een SMS'je
 • door informatiebrochures of folders van attracties mee te nemen bij informatiecentrums voor bezoekers; daar staan vaak kortingsbonnen in en waarom zou je die niet gebruiken?

top  


Reisdocumenten

Om Canada te bezoeken moet je in goede gezondheid verkeren, je moet je aan de Canadese wet houden en je hebt uiteraard een geldig paspoort nodig. Je paspoort moet tenminste nog één dag na de geplande vertrekdatum uit Canada geldig zijn. Jeugd vanaf 16 jaar heeft een eigen paspoort nodig. Meereizende kinderen kunnen bijgeschreven worden in het paspoort van de ouders, maar vanaf 10 jaar is een eigen pasfoto verplicht. Een visum is niet vereist voor onderdanen van de Europese Unie. In het vliegtuig krijg je een formulier waar je een aantal gegevens zoals naam, voornaam, woonplaats en doel van de reis moet op invullen. Deze kaart wordt door de douane bij aankomst ingehouden. Je kunt nu als toerist maximaal 90 dagen in Canada blijven zonder een extra officieel reis- of verblijfsdocument (zoals een visum) nodig te hebben.

Canada betaalt geen medische kosten van toeristen. De kosten voor medische verzorging of opname in een ziekenhuis in Canada zijn bijzonder hoog, dus zorg voor vertrek voor een goede zorgverzekering om eventuele medische kosten te dekken.

Hou nooit alle reisdocumenten op zak en bewaar ze ook niet allemaal op één plek. Dit kan niet zwaar genoeg benadrukt worden! Laat enkele papieren achter in je hotel of camper. Maak fotokopieën van alle belangrijke documenten zoals paspoort, verzekeringspapieren en vliegtickets en bewaar deze vooral niet bij de originelen. Want als je dan de originele documenten verliest of ze worden gestolen, dan ben je de kopieën natuurlijk ook kwijt en kan het z'n nut niet bewijzen. In plaats van het maken van fotokopieën, kun je de documenten natuurlijk ook scannen en op een persoonlijke, beveiligde webpagina bewaren. Dan kun je erbij vanaf iedere computer die met het internet verbonden is om de scans vervolgens, zo vaak als nodig is, af te drukken.

Wanneer je tijdens je vakantie documenten verliest, neem dan contact op met het dichtstbijzijnde consulaat:

British Columbia

Alberta

Nederlands Consulaat-generaal in Vancouver
Three Bentall Centre, Suite 883
595 Burrard Street
Vancouver BC V7X 1C4
Tel. +(1)604 684 6448
Fax +(1)604 684 3549
Website: www.netherlandsconsulatevancouver.ca
E-mail: info@netherlandsconsulatevancouver.ca

Nederlands Consulaat in Calgary
Lancaster Building, Suite 708
304 8th Avenue S.W.
Calgary AB T2P 1C2
Tel. +(1)403 266 2710
Fax +(1)403 265 0599Belgisch Ereconsulaat in Vancouver
2515 Alma Street
Vancouver BC V6R 3R8
Tel. +(1)604 684 6838
Fax +(1)604 684 0371

Nederlands Consulaat in Edmonton
402-11456 Jasper Avenue
Edmonton AB T5K OM1
Tel. +(1)780 428 7513
Fax +(1)780 424 2053

top  


Bagage

Wat neem je nou allemaal mee voor een camperreis naar Canada? Tja, lastig te bepalen, zeker als dit je eerste camperreis is. Neem in ieder geval gevarieerde kleding mee, ongeacht welk seizoen je gaat. Ook 's zomers kan het hoog in de bergen flink koud zijn en zelfs een sneeuwbuitje is niet ongewoon. 's Winter is zwemkleding toch niet overbodig vanwege de vele heerlijke warmwaterbronnen. Hou er ook rekening mee dat het weer in Canada vaak nog wisselvalliger is dan in Nederland. Maar neem niet teveel kleding mee, want was- en droogmachines zijn er genoeg te vinden, ook op campings. Bezint eer ge begint met inpakken dus. Stel bij alles de vraag of je het echt nodig hebt.

Pak niet alle kleding van één persoon in één koffer, maar verdeel het over meerdere koffers. Dit zal praktisch blijken in geval van vermissing of latere aankomst van een koffer. Pak nooit waardevolle spullen, reisdocumenten en medicijnen in je koffers (checked baggage), maar hou dit altijd in je handbagage (carry-on baggage). Neem foto- en/of videocamera's bij voorkeur ook mee als handbagage.

Vraag eventueel per email (rechtstreeks of via je reisbureau) aan de camperverhuurder wat de standaard uitrusting is voor de camper. Campers zijn meestal behoorlijk compleet uitgerust en het zou zonde zijn spullen mee te nemen die al in de camper aanwezig zijn, zoals vaak beddegoed, theedoeken en handdoeken. Minder vanzelfspekende dingen zijn vaak ook al aanwezig zoals, in ons geval, bijvoorbeeld een waslijn en knijpers (wel handig ook, want zelf hadden we er nooit aan gedacht natuurlijk).

Voor vluchten naar Canada geldt voor de bagage het Piece Concept. Dit concept is gebaseerd op het aantal stuks bagage dat vrij mee mag in plaats van het aantal kilo's. Per persoon mag je twee koffers meenemen die elk maximaal een omvang hebben van 158 cm (l+h+b) en per stuk niet zwaarder zijn dan 23 kilo. Hiernaast mag je nog handbagage meenemen, maar die richtlijnen verschillen per vliegmaatschappij, dus controleer dit vantevoren. Zie hiervoor de links onder 'Meer informatie'.

Wees voorzichtig met adreslabels op koffers. Als je dit al te opzichtig aangeeft kan iedereen te weten komen dat je voorlopig van huis bent. Op vliegvelden zijn er altijd wel criminelen die adressen registreren van vakantiegangers waar ze nu dus ongestoord aan de slag kunnen gaan. Voorzie labels dan ook bij voorkeur alleen van je naam en vluchtgegevens of van het adres van je reisbureau. Zorg ervoor dat je naam, adres en eventueel ook je vakantieadres binnen in elke koffer op een sticker of label staan. Mochten de labels aan de buitenkant losraken, dan zijn er in ieder geval nog contactgegevens aanwezig.

Mee op vakantie:

 • de uiterst belangrijke vakantie-documenten natuurlijk (paspoort, rijbewijs, vliegtickets, camperreservering, verzekeringspapieren van je zorgverzekering, plus kopiëen - zie kopje Reisdocumenten)
 • creditcard(s)
 • stevige wandelschoenen, liefst enkelhoog
 • kleine rugzak voor tijdens wandelingen
 • een winddichte jas c.q. lichte regenjas
 • zonnebril
 • zwemkleding
 • ga je in het voor- of najaar dan is een winddichte broek ook wel lekker hoog in de bergen
 • adapter voor elektrische apparaten zoals föhn en elektrisch scheerapparaat (apparaten die je meeneemt moeten verstelbaar zijn naar 110 volt, of je moet nog een transformator mee willen sjouwen)
 • verrekijker
 • fotocamera, eventueel met telelens, en/of videocamera (een statief is ook wel handig)
 • zaklantaarn (kan ook al in de standaard camper uitrusting zitten)
 • EHBO-doosje (zat bij ons niet in de standaard camper uitrusting, maar is wel goed om bij je te hebben)
 • reisgidsen
 • wegenkaarten
 • plastic tafelkleed voor op de vele picknick tafels
 • leesboeken, spelletjes, etc.
 • e-mail adressen om eens een e-mailtje (met vakantiefoto!) vanuit een internetcafé te kunnen sturen
 • muziek CD's voor in de camper (gebruik een CD-mapje, in plaats van de kwetsbare CD-doosjes)
 • paraplu (helaas regent het ook wel eens tijdens een vakantie)
 • anti-slip matje (klinkt misschien gek, maar het is ideaal om te voorkomen dat je tijdens de lunch de jampot tussen je knieën terugvindt wanneer de camper een keer niet helemaal recht staat)

Campers zijn tegenwoordig vaak uitgerust met een radio en CD-speler. Maar reken niet te veel op de radio, want in dunbevolkte gebieden heb je nauwelijks ontvangst.

Je eigen mobiele telefoon (GSM) meenemen heeft alleen zin als je beschikt over een triple-band toestel (1900 MHz), maar hou er rekening mee dat je weinig tot geen bereik hebt in veel gebieden buiten de grote steden.

Een bijl is bijna onmisbaar. Op veel campeerplaatsen zijn stookplaatsen (fire bin / fire pit) aanwezig waar een vuurtje gestookt mag worden. Houtblokken zijn dan ook meestal verkrijgbaar op de camping, soms is dit zelfs bij de kampeerprijs inbegerepen. De houtblokken zul je wel vaak zelf nog moeten splitsen in kleinere stukken, dus vandaar de bijl. Bij veel camperverhuurbedrijven is het onderdeel van de standaard camper uitrusting. Zo niet, schaf dan in een shopping mall een kleine bijl aan (met andere woorden, probeer er niet eentje vanuit Nederland mee te nemen). Als je dan toch aan het winkelen bent, neem dan gelijk wat metalen spiezen en een zak marshmellows mee. :-)

Meer informatie:
Air Canada - Bagage informatie van Air Canada
KLM Royal Dutch Airlines - Bagage informatie van KLM
Martinair - Bagage informatie van Martinair

top  


Vliegvelden

De vliegtijd vanaf Schiphol non-stop naar Vancouver en Calgary is ongeveer negen uur. Bij vluchten met tussenlandingen geldt uiteraard een langere vliegtijd, die kan oplopen tot zo'n viertien uur. Vancouver handelt de meeste vluchten vanuit Europa af, maar Calgary is een handiger vliegveld voor een bezoek aan de Rocky Mountains.

Als je moet overstappen, wordt je bagage meestal automatisch doorgestuurd naar je vervolgvlucht en heb je er dus geen omkijken meer naar. Maar het kan ook voorkomen dat je opnieuw door de douane moet waardoor je jouw bagage van de band moet halen en vervolgens opnieuw moet inchecken. Vraag daarom bij je eerste check-in of je bagage wordt doorgelabeld of niet, zodat je weet waar je aan toe bent.

Het vliegveld van Vancouver ligt dertien kilometer van het centrum van Vancouver verwijderd en Calgary Airport ligt vijftien kilometer van het centrum van Calgary. Bij vertrek vanaf Vancouver is men ter plaatse een zogenaamde Airport Improvement Fee verschuldigd ter hoogte van vijftien Canadese dollars. Calgary Aiport hanteert geen Airport Improvement Fee.

Meer informatie:
Vancouver Airport - Vliegveld van Vancouver in British Columbia
Calgary Airport - Vliegveld van Calgary in Alberta
Schiphol Airport - Vliegveld van Amsterdam in Nederland
Brussels Airport - Nationale vliegveld van België

top  


Rijbewijs

Een internationaal rijbewijs (International Driving Permit) is een officiële vertaling van een nationaal rijbewijs. Voor Canada is een internationaal rijbewijs niet verplicht, tenzij je van plan bent om voor langere tijd een auto te huren. Alle buitenlandse rijbewijzen zijn gedurende een periode van zes maanden geldig in Canada.

Een geldig nationaal rijbewijs is voldoende om een camper of auto te kunnen huren, maar toch kan een internationaal rijbewijs handig zijn. Zo kun je deze gebruiken als onderpand bij het huren van fietsen of een bootje, zodat je niet je gewone rijbewijs of paspoort hoeft af te geven. Je kunt het internationaal rijbewijs ook gebruiken als identificatiebewijs in restaurants en bars wanneer deze willen verifiëren of je ouder bent dan 21 jaar. Zo hoef je niet bang te zijn dat je rijbewijs of paspoort kwijt raakt of gestolen wordt in het nachtelijke leven. Mocht je betrokken raken bij een auto-ongeluk of aangehouden worden wegens een overtreding, dan kan een internationaal rijbewijs handig zijn voor een vlotte afhandeling.

Je kunt een internationaal rijbewijs regelen bij de ANWB voor ongeveer twaalf euro. Vergeet niet je gewone rijbewijs en een pasfoto mee te nemen.

top  


Camper of auto?

Auto of camper huren? Tja, dat hangt af van je persoonlijke voorkeur.

Een huurauto is in huur en brandstofverbruik relatief goedkoop en betaalbare motels zijn bijna overal te vinden. Daar tegenover staat dat je met een camper veel flexibeler bent. Je rijd en staat waar je wilt en je hoeft geen rekening te houden met vooraf gemaakte hotelreserveringen. Wat wij een groot voordeel van een camper vonden is dat je, niet elke dag hoeft te slepen met koffers vol kleding. Door 's avonds gewoon zelf in je camper te koken en zo nu en dan ook op een camping zonder faciliteiten te staan, kun je de kosten van een vakantie per camper aardig drukken. Ben je van plan ook naar het noorden van British Columbia en Alberta te gaan, dan is een camper handiger omdat het aantal restaurants en hotels beduidend lager ligt dan in het zuiden.

onze camper

Een camper (motorhome of RV - Recreational Vehicle) kun je doorgaans niet ophalen op de dag van aankomst in Canada. Is het wel mogelijk, dan raden we het af, want na zo'n lange vlucht vanuit Nederland is het onverantwoord om nog achter het stuur te kruipen. De meeste verhuurbedrijven zijn op zondag gesloten. Hou hier eventueel rekening mee door niet op zaterdag aan te komen in Canada, want dan zul je twee nachten in een hotel moeten doorbrengen. Kom je wel op zaterdag, neem dan een hotel in het stadscentrum zodat je zondag nog wat kan ondernemen.

Neem op de dag dat je de camper kan ophalen zo vroeg mogelijk contact op met de verhuurder om te vragen hoe laat je de camper kan ophalen. Het verschilt per maatschappij, maar meestal zorgt de verhuurder voor vervoer van je hotel naar het verhuurbedrijf. Hou er rekening mee dat het ophalen van de camper, zeker in het hoogseizoen, enkele uren in beslag kan nemen. Een creditcard is erg handig, want dan hoef je doorgaans geen voorschot of waarborg te betalen.

De minimumleeftijd voor het huren van een auto of camper is 21 jaar en meestal moet je minimaal één jaar je rijbewijs hebben. Zijn er meerdere mensen mee met een rijbewijs die aan de eisen voldoen, registreer hen dan als medebestuurder(s) op het huurcontract. In enkele gevallen zal voor elke medebestuurder een toeslag gelden, maar toch is het verstandig om te doen, omdat de verzekering alleen schade dekt van bestuurders die op het huurcontract staan. Informeer bij het huren van een auto of camper ook naar eventuele speciale contractvoorwaarden. Sommige verhuurbedrijven verbieden de huurder om op onverharde wegen (dirt roads en gravel roads) te rijden en/of noordelijk van een willekeurige grens te rijden en/of de grens met Amerika over te steken. Soms wordt het rijden met een camper beperkt tot openbare wegen die een nummer hebben (public roads). Controleer voor vertrek je auto of camper op krassen en deuken. Zorg dat eventuele schade vermeldt wordt op het huurcontract of in een bijlage zodat er bij terugkomst geen onenigheid over kan ontstaan.

Als je per camper een rondreis gaat maken, dan kunnen lege koffers vaak achtergelaten worden bij de verhuurder. De bergruimte in je camper is nogal beperkt, dus is dit een ideale service.

Meer informatie camperhuur:
Fraserway RV Rentals - Verhuur vanuit Vancouver, Calgary, Whitehorse en Halifax
Cruise America - Verhuur vanuit Vancouver, Calgary, Whitehorse, Toronto, Montreal en Halifax
All Drive - Verhuur vanuit Vancouver en Calgary
Canada Dream - Verhuur vanuit Victoria, Vancouver, Kelowna, Calgary, Edmonton, Whitehorse, Toronto, Montreal, Halifax en St John's

Meer informatie autohuur:
Hertz - Autoverhuur wereldwijd
Budget - Autoverhuur wereldwijd

top  


Wegenkaart

Handig tijdens het plannen van je reis en bijna onmisbaar als orientatiemiddel tijdens je reis zijn goede wegenkaarten. Op zich kom je prima uit de voeten met de gratis wegenkaarten die te krijgen zijn bij de meeste Visitor Information Centres, maar in de grote steden kan een gedetailleerdere kaart handig zijn. Wegenkaarten en stadsplattegronden zijn te verkrijgen in de plaatselijke Visitor Information Centres, boekwinkels en vaak ook bij benzinestations.

Het Canadese wegennet is vrij overzichtelijk, mede doordat er een stuk minder wegen zijn dan in Nederland. De hoofdwegen zijn genummerd en krijgen vaak nog de bijkomende vermelding oost (East), west (West), noord (North) en zuid (South). Dit maakt de juiste kant op rijden erg eenvoudig, want je hoeft hierdoor alleen te letten op de algemene richting en niet op de plaatsnamen op de wegwijzers. Schroom ook niet om de weg te vragen, want de Canadezen helpen je graag op weg.

Meer informatie:
vanAnaarB.nl - Nederlandstalige routeplanner voor de USA en Canada
Maps & Directions - Engelstalige routeplanner gebasseerd op Microsoft MapPoint technologie

top  


Brandstof

Brandstof is in Canada goedkoper dan in Nederland, maar campers zijn gulzige drinkers, dus benzinekosten kunnen snel oplopen. Het benzineverbruik van campers is ongeveer één op vijf. In tegenstelling tot wat wij verwacht hadden, rijden campers in Noord-Amerika meestal niet op diesel, maar veelal op loodvrije benzine (unleaded, no lead, lead free, regular, gold). Wel iets om rekening mee te houden bij het tanken.

Als je verwacht dat benzine in kleine dorpen goedkoper is dan in grotere plaatsen, dan klopt dit vaak, maar niet altijd. Wij hebben geen vat kunnen krijgen op de benzine prijzen, er zit gewoon geen logica in. Soms is het in grotere plaatsen goedkoper, maar soms ook weer duurder, soms is in een plaats de prijs overal gelijk, maar soms verschilt het weer per pomp. Maar doordat Alberta het laagste belasting tarief van heel Canada heeft op benzine (gasoline tax), is tanken in Alberta goedkoper dan in British Columbia. Door het belastingverschil is benzine zelfs in het dure en super toeristische Lake Louis goedkoper, dan in het kleine plaatsje Golden even verderop.

Vergeet in ieder geval niet om op tijd te tanken. Vooral in het noorden liggen soms honderd kilometers tussen twee benzinestations. Hou er ook rekening mee dat sommige tankstations in het voor- en naseizoen gesloten zullen zijn.

top  


Verkeersregels

Het verkeer in Canada zal voor de gemiddelde Nederlander een verademing zijn. Het verkeer is er minder agressief en de Canadees houdt zich doorgaans beter aan de verkeersregels. Files kennen ze hier niet, behalve tijdens de spits in en rondom de grotere steden... en incidenteel vanwege kijkers naar beren (bear jam)!!

In grote lijnen zijn de verkeersregels in British Columbia en Alberta hetzelfde als in Europa. Men rijdt eveneens rechts, moet netjes voorrang verlenen en stoppen voor een rood verkeerslicht. Dat laatste klopt niet helemaal. Als je het andere verkeer niet hindert en er geen bordje 'No right turn on red' hangt, mag je rechts afslaan bij een rood verkeerslicht. Verkeerslichten hangen in Canada aan de overkant van de kruising. In grote steden (en kleine steden die graag groot willen zijn) hangen een paar meter voor de kruising ook nog oranje knipperlichten, vaak aan een groot oranje bord. Wanneer deze lichten gaan knipperen, kun je beter vast afremmen, want het groene verkeerslicht dat je even verderop ziet haal je echt niet meer. Een ideale waarschuwing, want het voorkomt dat je op het laatste moment hard op de rem moet trappen en je vervolgens het servies achterin de camper aan diggelen hebt.

De aanduiding '4-way' op of onder een stopbord bij een gelijkvloerse kruising betekent dat iedereen moet stoppen. Wie als eerste stopte, mag vervolgens als eerste weer vertrekken. Zelfs in grote steden zijn er dit soort kruispunten, dus op tijd afremmen met je camper. Het viel ons op dat de Canadees ook echt stopt en beleeft wacht op anderen. In Nederland lijkt het er wel op dat men niet meer weet wat een stopbord betekent.

Het dragen van veiligheidsgordels door bestuurder en passagiers is in heel Canada verplicht en kinderen tot vijf jaar of met een gewicht van minder dan 18 kg moeten in een kinderzitje met kindergordels zitten. Ook de passagiers die in de camper tijdens het rijden aan tafel zitten moeten een gordel om.

Schoolbussen zijn in Canada en Amerika zijn een geval apart. Ze zijn doorgaans geel en in ieder geval te herkennen aan een bord voor- en achterop de bus. Deze bussen stoppen regelmatig om schoolkinderen in en uit te laten stappen. Zodra een schoolbus zijn rode knipperlichten aan doet en eventueel ook een stopbord uitklapt, dan is stoppen verplicht voor het verkeer in dezelfde rijrichting, en ook voor tegemoetkomend verkeer op straten en highways waar de twee rijrichtingen niet van elkaar zijn gescheiden door een barricade of groenstrook. Men mag pas optrekken en de schoolbus passeren wanneer alle knipperlichten uit zijn, het eventuele stopbord weer is ingeklapt en de bus is weggereden. Passeer nooit een schoolbus die zijn knipperlicht aan heeft staan. Schoolkinderen rekenen erop dat ze ongehinderd kunnen oversteken. Bij overtreding van deze verkeersregel gelden zéér hoge boetes.

De afstanden en snelheidslimieten worden aangegeven in kilometers per uur (metrisch systeem). Op de meeste snelwegen en autowegen geldt een maximum van 90 tot 120 km/uur, op tweebaans wegen 80 tot 100 km/uur en binnen de bebouwde kom 30 tot 50 km/uur. Hou je aan de aangeven maximum snelheid. Waarom zou je een fikse boete riskeren, als je door langzamer te rijden meer van de schitterende omgeving kan genieten.

top  


Provinciale en nationale parken

Nationale parken in Canada zijn gebieden die beschermd zijn onder de Canada National Parks Act om ze zo in ongeschonden staat te behouden voor toekomstige generaties. Er zijn 39 nationale parken verspreid over heel Canada en wel honderden provinciale parken.

De nationale en provinciale parken zijn een bezoek zeker waard. Ze worden goed onderhouden, maar bieden niet allemaal dezelfde faciliteiten. Meestal heeft een park zijn eigen informatiecentrum voor bezoekers (Visitor Information Centre) waar allerlei informatie over het park, wandelroutes, activiteiten en voorzieningen verkrijgbaar is. Ga je in het voor- of naseizoen hou er dan rekening mee dat een informatiecentrum gesloten kan zijn. Print, voordat je op reis gaat, eventueel de brochure en plattegrond van de parken die je wilt bezoeken (zie links onder 'Meer informatie').

De toegang tot de meeste nationale parken is, in tegenstelling tot meeste provinciale parken, niet gratis. Per dag betaal je drie tot zeven Canadese dollars per persoon of zes tot twaalf Canadese dollars per groep inclusief auto of camper. Ook heb je de mogelijkheid om een 'National Parks of Canada' pas aan te schaffen. Deze kost rond de 45 Canadese dollars per persoon of 89 Canadese dollars per groep. Hiermee heb je een jaar lang toegang tot de nationale parken van Canada. Wanneer je vooraf weet dat je meerdere parken gaat bezoeken, dan is het handig om uit te rekenen wat voor jou het voordeligst is.

Banff National Park heeft een eigen radio frequentie voor het uitzenden van allerlei informatie over het park, het weer, evenementen etc. Stem de radio af op 101.1 FM (Engelstalig) of 103.3 FM (Franstalig). Meer informatie is te vinden op Banff Park Radio.

Let bij het ingaan van nationale en provinciale parken op de lengte van de camper. Soms mag je niet langer zijn dan een bepaalde lengte.

Meer informatie:
Parks Canada - Informatie over alle nationale parken van Canada
BC Parks of Ministry Water, Land and Air Protection - Informatie over de nationale en provinciale parken van British Columbia, inclusief plattegronden van veel parken
Alberta's Provincial Parks & Protected Areas - Informatie over provinciale parken en beschermde gebieden van Alberta

top  


Campings

Canada beschikt over zeer veel nationale en provinciale parken, waarin veelal ook kamperen mogelijk is (public campground). Provinciale parken bieden doorgaans beperkte faciliteiten, terwijl nationale parken vaak meerdere campings hebben met verschillende faciliteiten. Per camping zijn er vaak enkele plaatsen die gereserveerd kunnen worden, maar soms is reserveren helemaal niet mogelijk. Daarom is in het hoogseizoen handig om je eerst aan te melden bij de camping en pas daarna de omgeving te gaan verkennen. Zorg ook dat je voldoende contant geld op zak hebt om gepast te kunnen betalen. Vooral in het voor- en naseizoen, maar soms ook in het hoogseizoen, moet het overnachtinggeld betaald worden door het verschuldigde bedrag in een enveloppe te doen en deze te deponeren in een daarvoor bedoelde brievenbus.

Naast openbare campings, zijn er nog vele privé campings (private campground) waar telefonisch reserveren nagenoeg altijd mogelijk is. Ook deze campings zijn in het hoogseizoen en rond Canadese nationale feestdagen snel volgeboekt, dus wees er vroeg bij of reserveer op tijd een plekje. Hou er rekening mee dat in het voor- en naseizoen niet alle campings open zijn, of dat er beperktere faciliteiten beschikbaar zijn. Kamperen mag alleen op de daarvoor aangewezen plekken. Wildkamperen is, zonder vergunning, niet toegestaan.

Op nagenoeg alle kampeerplekken staat een houten picknicktafel. Indien het maken van een kampvuur toegestaan is, dan zal er ook een stookplaats (fire bin / fire pit) aanwezig zijn.

Voor een standplaats zonder faciliteiten betaal je meestal tussen de acht en vijftien Canadese dollars per nacht en voor een standplaats met faciliteiten zoals elektriciteitsaansluiting, wateraansluiting en waterafvoer (full hook-up) betaal je tussen de twintig en dertig Canadese dollars per overnachting, beide gebaseerd op twee personen inclusief camper. De prijzen voor standplaatsen met beperkte faciliteiten (partial hook-up) liggen uiteraard hier tussen in. Wij kwamen na vijf weken kamperen uit op een gemiddelde prijs van 21 Canadese dollars per nacht voor twee personen en een camper. Voor de douche moet vaak met muntjes betaald worden (meestal met loonies, één Canadese dollar dus). Privé campings hebben ook vaak was- en droogmachines, waar je tegen betaling gebruik van kunt maken.

De meeste staten in Canada geven een gratis campinggids uit die op te halen is bij elke grotere Visitor Information Centre. Van Alberta kun je de campingsgids (en andere vakantie brochures) ook downloaden of aanvragen via deze website.

Meer informatie:
CAMPsource - internetgids voor campings in heel Canada, zoeken per staat
British Columbia Lodging and Campgrounds Association - lijst van goedgekeurde campings en accomodaties (hotels, motels, resorts, bed & breakfasts, lodges, inns, etc) in British Columbia
Alberta Resort & Campground Association - lijst van goedgekeurde accommodaties (campings, hotels, motels, bed & breakfasts) in Alberta

top  

Teruggave GST/HST belastingen

Voor toeristen bestaat er, onder bepaalde voorwaarden, de mogelijkheid om betaalde belastingen terug te krijgen. Het officiële formulier dat hiervoor moet ingevuld moet worden, heet Application for Visitor Tax Refund (GST176) en word meegeleverd bij de brochure Tax Refund for Visitors to Canada (RC4031). Deze zijn te verkrijgen in veel hotels, tax free winkels, bezoekersinformatiecentra en op de vliegvelden. Tevens is het te downloaden via de pagina tax refund for visitors van de Canada Revenu Agency.

Deze regeling geldt alleen voor de goods and services tax/harmonized sales tax (GST/HST) die ongeveer 7% bedraagt. De provincial sales tax (PST) kan niet teruggevraagd worden. Je kunt de belasting terugvragen die je betaald hebt op goederen die het land mee uitgenomen worden en op overnachtingen tijdens je vakantie, ook voor kampeerovernachtingen.

Bewaar alle originele bonnen met een bedrag van meer dan vijftig Canadese dollars voor belastingen. Indien het totaal van de bonnetjes meer dan tweehonderd Canadese dollars voor belasting is, kun je de betaalde belasting terugvragen. Dit kun je laten uitvoeren in veel winkels en banken, maar hiervoor betaal je wel een paar procent commisie. Veel goedkoper, namelijk gratis, is het door je bonnetjes bij vetrek uit Canada op het vliegveld bij de tax refund desk af te laten stempelen en na terugkomst in Nederland de belasting per post rechtsstreeks aan het Canada Revenu Agency terug te vragen. De exacte procedure staat beschreven in de brochure Tax Refund for Visitors to Canada. Je dient de teruggave in ieder geval binnen een jaar na vertrek uit Canada aangevraagd te hebben.

Meer informatie:
Canada Revenu Agency - Informatie over belastingwetgeving in Canada

top  


Algemene reisinformatie en links

Zoek je algemene reisinformatie over Canada, dan is de eerste plek om te gaan zoeken de website van het Canadian Tourism Commission/La Commission canadienne du tourisme. Het Canadees Verkeersbureau in Den Haag, heeft helaas eind 2004 de deuren gesloten, dus Nederlandstalige informatie kun je op de site van het Canadian Tourism Commission niet meer vinden.

In de grotere dorpen en steden staan meestal wegwijzers naar het plaatselijke informatiecentrum voor bezoekers (Visitor Information Centre). Daar kun je terecht voor overnachtingsmogelijkheden, tips voor activiteiten, weersverwachtingen en allerlei algemene inlichtingen. In Alberta (1-800-663-6000) en British Columbia (1-800-661-8888) kun je gratis bellen naar een adviesdienst voor reizigers. Veel nationale parken hebben ook zo'n informatiecentrum, ze zijn ideaal voor brochures met plattegronden, informatie over de omgeving, wandelroutes, waarschuwingen in omgang met wilde dieren, rondleidingen en evenementen.

Andere handige websites over Canada:
Canada op landenweb.com - Nederlandstalige informatie over heel Canada
The Atlas of Canada - Verschillende soorten kaarten van (elke provincie van) Canada
Online Atlas of Canada - Online interactieve kaart van (elke provincie van) Canada
Weather on Environment Canada - Actuele weersverwachting voor alle provincies
Tourism British Columbia - Officiële website van Tourism British Columbia
Travelling in British Columbia - Informatie over reizen in British Columbia van het Ministry of Transportation
Travel and Tourism Alberta - Officiële website van Travel and Tourism Alberta
Vacation Guides Alberta - Download verschillende vakantie brochures van Alberta
BC Ferries - Veerdienst rond de kust van British Columbia (dienstregeling staat online)
canada.pagina.nl - Zeer veel links met betrekking tot Canada

top  


Disclaimer

De informatie op deze pagina is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Toch is de afwezigheid van fouten en/of onvolledigheden niet te garanderen, eveneens kan informatie verouderd zijn. Wij sluiten alle aansprakelijkheid uit voor elke directe en/of indirecte schade van welke aard dan ook, die het gevolg is en/of verband houdt met het gebruik van de informatie op deze pagina. Ook kunnen er op geen enkele wijze rechten ontleend worden aan de informatie. Mocht u onvolkomenheden tegenkomen, neem dan contact met ons op.

Op deze pagina zijn links naar andere websites en/of bronnen opgenomen, die onderhouden worden door derden. De beheerders van www.duppen.nl zijn niet verantwoordelijk en aansprakelijk voor de aldaar beschikbare informatie, geleverde zaken en/of diensten, het geldende privacybeleid of de beschikbaarheid van deze andere websites en/of bronnen.

top